СЪБИТИЯ И ИНИЦИАТИВИ

Дискусия на тема „Как да превъзмогнем стигмата на болестта“

Екатерина Божикова, преборила се с рака, говори пред местните хора. Това е, което тя пише по-късно:

„Преди 2 седмици изнесох лекция в Гоце Делчев, България на тема „Как да се преодолее социалната стигма на болестта“, организирана от местната организация „Хроника срещу рака“, която помага на обществото в родния ми град да се обучава за лечението и предотвратяването на това заболяване. Аз съм в конфликт и същевременно съм вдъхновена, тъй като все още се опитвам да подредя мислите си и това какво да правя по-нататък, за да се запази искрата на промяната в родния ми град.

 

Разговорът беше предизвикателство за мен и ми отвори очите. Имах чувството, че съм изкопала 1000 плитки дупки в много теми (като лечение, диета, емоционално здраве, промяна на езика и отношението около дегенеративни заболявания.) В същото време се чувствах задължена да говоря за всички от тях. За мое голямо съжаление рабрах, че особено в малките градове хората, които са диагностицирани се опитват да скрият този факт и безшумно да изчезнат от сцената на обществения живот. Все още има много случаи, когато диагнозата идва твърде късно, защото хората се страхуват да четат и да се информират за това заболяване („ако няма диагноза няма болест“ е начин на мислене)

 

Имаше няколко оцелели в публиката и е сърцераздирателно да ги чуеш да казват, че се чувстват наказани от съдбата заради тяхната диагноза и останалите хора гледат на тях като на счупени, грешници, жертви. За мен е ясно, че България се нуждае от повече положителни истории, за да преодолее тези предразсъдъци. Ето защо аз никога не съм се страхувала да бъда лицето на това послание и се надявам повече оцелели да направят същото. Може би този разговор беше една малка стъпка напред. И всичко обикновено започва с такива малки стъпки.

 

Аз съм благодарна на силните дамите от „Хроника срещу рака“ за поканата и всичко добро, което правят, за да помогнат на тези, които са започнали този труден път. И като отговор на всички страхове, които царуват над умовете на хората и ги карат да заемат позицията на безизборна жертва, бих искал с любов да предложа следния цитат от Джош Шипп като храна за размисъл: „Или ставаш жлъчен, или ставаш по-добре. Толкова е просто. Или взимаш това, което те е споходило и му позволяваш да те направи по-добър човек, или му позволяваш да те разкъса. Изборът не принадлежи на съдбата. Принадлежи на ТЕБ.“

«Вечер на добрите ангели»

Всяка година през месец ноември Сдружение „Хроника срещу рака“ организира благотворителна вечер в подкрепа на жените с онкологични заболявания. На поканата се отзовават представители на местния бизнес, на държавни и общински институции, читалища, училища и детски градини, хора, съпричастни на каузата за борба срещу онкологичните заболявания. В рамките на благотворителното събитие се организира търг на дарени художествени предмети, кулинарни изделия, поставят се и кутии за дарения. Това е една от основните форми, чрез които набираме средства за подпомагане на жените и за профилактични инициативи, свързани с превенция на онкозаболяванията.

„Билки за лек и аромат“

Инициативата се реализира съвместно с жените от Клуба на пенсионера в гр. Гоце Делчев. Всички, които посещават Летния фестивал „Еньовденски тайнства” в село Делчево, имат възможността да участват в благотворителния базар „Билки за лек и аромат” на сдружението. Розмарин, босилек, риган, чубрица, мента, лавандула, хрян и още много други билки и подправки привличат гостите на фестивала. Тези, които решат да направят дарение в помощ на жените от региона, борещи се с онкологични заболявания, получават билки по избор от нашия ароматен, здравословен и красив базар.