Имате нужда от помощНовини

Сдружение „Хроника срещу рака“ организира две представяния на книгата на Ширин Салимова, разкриваща драмата на домашното насилие

[:bg]Заради големия интерес, след премиерата на книгата на Шерин Салимова “Шепа живот – зрънце щастие” в град Гоце Делчев, Сдружение „Хроника срещу рака“, организира представяне и в село Гърмен. Шерин е една смела жена, набрала кураж да разкрие неща, за които обикновено мълчим или за които се срамуваме да говорим, заради стари догми и обществени нагласи. Дамите от Сдружение „Хроника срещу рака“ подкрепят авторката, която не се притеснява да каже, че е малтретирана жена и разкрива душата си. В сдружението няма теми табу, а чрез книгата си Шерин Салимова дава кураж и на други хора, тъй като проблемът Домашно насилие не е лесно решим. Проблем, който причинява болка, с която попадналите в кошмара на такива отношения, трудно се справят. Насилието – физическо или психическо, наранява и травмира децата и целия семеен кръг, а последствията понякога остават за цял живот и много често са причина за болести.

В препълнена зала се събраха хора, които обичат да четат и ценят хубавата книга. Този път поводът беше по-специален. Авторката на книгата Ширин Салимова е дъщеря на една от обичаните кметици на Гърмен от близкото минало – Джамиле (Елена) Чавдарова, преживяла драмата на възродителния процес, а самата Ширин е родена и живяла в близките села Дъбница и Хвостяне.

В “Шепа живот – зрънце щастие” читателят  разпознава местните прототипи на героите, места, събития и факти, свързани с живота на хората от този край на България. Заедно с личната си драма, с невероятен художествен усет, авторката развива още един сюжет, разкриващ женската сила и доброта.

Много приятели, ценители на книгата, местните автори  Илия Милев и Асен Стругов, дойдоха да поздравят Ширин Салимова с нейния смел и успешен литературен дебют. Гост на събитието, организирано от местното читалище “Искра – 1924” и сдружение “Хроника срещу рака“ беше и кметът на Община Гърмен – Минка Капитанова.

[:]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *