НовиниПомогнетеПриятели

Една приказна история за трахана, плетки и добри хора

Бяхте ли 3 и 4 септември в парка на град Гоце Делчев? Беше слънчево, пъстро и много приятно. Изпълнено с усмихнати хора, майки, татковци, баби и деца, които бяха любопитни и искаха да се забавляват, просто да им се случи нещо по-различно и интересно. На фестивала „Балкански багри“, организиран от МИГ – Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, възможности имаше много.  

Там бяхме и ние от Сдружение Хроника срещу рака – Маргарита, Таня, Дани, Роси, Лили, Мария и лъчезарната ни доброволка Люси. Идеята ни беше да направим заедно още едно добро дело за онкоболните жени от региона. И всичко това се случи!

Този път всичко започна от траханата, тази вкусна и старинна храна, на която майсторка е нашата доброволка Зейнеп от с. Абланица. Помните ли траханата на баба? Една от най-старите здравословни храни, подходяща за закуска, за супа или лека вечеря.  Ситните зрънца са един невероятно изобретателен начин да се запази млякото за по-дълго.

Траханата се прави в края на лятото, когато има достатъчно вятър и топлина, за да могат да изсушат сместа бързо. След като брашното, млякото и останалите продукти се смесят, начупват се на малки парченца и се изсушават, след което се надробяват на още по-малки парчета. Звучи познато? Приготвянето отнема много време и майсторлък, затова почти никой не се  сам да си направи трахана. Всъщност тази храна, подобна на кускус е много вдъхновяващ продукт и чудесна добавка към рецепти. Можеш да си я приготвиш за закуска като каша или попара – със захар и сирене. Можеш да я срещнеш и сготвена с месо или като добавка към солени пайове. Някои хора я предпочитат в традиционната гръцка супа топчета, а понякога я използват за направата на кюфтета вместо галета или трохи.

Доброволката и скъпа приятелка на Сдружението Зейнер Имамова, която от дълги години помага на Сдружение Хроника срещу рака, заедно с още няколко жени от с. Абланица този август заделиха голяма част от свободното си време да замесят, изсушат и претрият вкусна традиционна трахана, от която всеки ще можеше да си вземе пакет или два в събота и неделя по време на фестивала „Балкански багри“ в градския парк на град Гоце Делчев.

До пакетите с бяла и червена трахана, едната традиционна, другата с добавена червена чушка, бяхме поставили кутия за дарения. Там беше и Мария, която със своите импровизирани уроци по плетене с куки или само с пръсти, събираше мами и баби, дори татковци с любопитни, любознателни и сръчни деца. Забавлението беше пълно! А кутията за дарения се пълнеше. Всеки оставяше колкото може! Събраната сума не е голяма – 1386 лв., но пък е дарена с любов и от хора добри сърца!

БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ!

БЛАГОДАРИМ ТИ, ЗЕЙНЕП!

БЛАГОДАРИМ ТИ, МАРИЯ!

БЛАГОДАРИМ ТИ, ЛЮСИ!

Средствата от тази благотворителна инициатива отново ще отидат в помощ на онкоболните жени от региона на Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча.

С ОБИЧ И БЛАГОДАРНОСТ!

Таня, Маргарита, Даниела, Росица, Мария, Нели, Елена, Лилия  от Сдружение Хроника срещу рака