Новини

Настъпи времето на копривата – за какво помага и за какво не се препоръчва

Въпреки че копривата е най-известна с усещането за парене при допир, дължащо се на фините жилещи власинки, разположени върху листата и стъблото, тя също осигурява редица ползи за здравето. Това е и причината лечебното растение, което е изключително богато на витамини и минерали, да се използва за медицински цели още от древността.

Копривата е източник на редица полезни хранителни вещества, като една чаша от лековитото растение съдържа:

Въглехидрати 6,67 грама; Фибри 6,14 грама; Белтъчини 2,41 грама; Мазнини 0,098 грама; Калций 428 милиграма; Мед 0,068 милиграма; Желязо 1,46 милиграма; Магнезий    50,7 милиграма; Манган 0,693 милиграма; Фосфор 63,2 милиграма; Калий 297 милиграма; Селен 0,267 микрограма; Натрий 3,56 милиграма; Витамин А 89,9 микрограма; Витамин В1 0,007 милиграма; Витамин В2 0,142 милиграма; Витамин В3 0,345 милиграма; Витамин В6 0,092 милиграма; Витамин В9 12,5 микрограма; Витамин К 444 микрограма.

Ползи за здравето от копривата

Листата от коприва са богат източник на антиоксиданти, които се борят ефективно с вредните молекули, наречени свободни радикали. Смята се също, че растението осигурява редица други ползи за здравето, включително:

Облекчава артрита

Няколко проучвания показват, че хората, страдащи от артрит, които приемат екстракт от коприва в комбинация с нестероидни противовъзпалителни средства или прилагат листа от растението върху засегнатите области, изпитват по-слаба болка в ставите. За да бъдат потвърдени наблюдаваните ефекти обаче, изследователите имат нужда от повече изследвания.

Контролира нивата на кръвната захар

Листата от коприва съдържат съединение, наречено UD-1, което е доказано, че има мощни инсулиноподобни ефекти. Въпреки това наличните проучвания са много противоречиви относно това дали лековитото растение е способно да понижи нивата на кръвната захар при хора, диагностицирани с диабет.

Подобрява здравето на простатата

Листата от коприва могат да помогнат за облекчаване на симптоми на определени състояния на простатата, като доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП) и подуване на простатната жлеза. Също така растението може да понижи ефекта на тестостерона върху простатата, забавяйки растежа на клетките. Въпреки благоприятните си ефекти копривата не може да замени медицинското лечение на ДХП.

Облекчава сезонните алергии

Копривата отдавна се използва в народната медицина за облекчаване на сезонни алергии и други леки респираторни заболявания. Експертите смятат, че наблюдаваният благоприятен ефект се дължи на способността на растението да понижава нивата на хистамините, които човешкото тяло създава при наличието на алерген.

Понижава кръвното налягане

Копривата традиционно се използва за лечение на високо кръвно налягане, тъй като стимулира производството на азотен оксид, който действа като вазодилататор, отпускайки мускулите на кръвоносните съдове. В допълнение, растението съдържа съединения, които са способни да действат като блокери на калциевите канали, които отпускат сърцето, намалявайки силата на сърдечните съкращения.

Освен изброените, копривата предлага и други потенциални ползи за здравето, включително:

Намалява кървенето. Установено е, че копривата може да намали прекомерното кървене, особено след хирургическа интервенция.

Подобрява здравето на черния дроб. Копривата притежава антиоксидантни свойства, които могат да предпазят черния дроб от увреждания вследствие на токсини, тежки метали и възпаление.

 Подпомага заздравяването на рани. Употребата на кремове, съдържащи екстракт от коприва, може да подпомогне заздравяването на различни наранявания, включително рано от изгаряния.

Притежава диуретични свойства. Копривата подпомага процеса по отделяне на излишната сол и вода от тялото, което от своя страна може временно да понижи кръвното налягане.

Противопоказания на копривата

Консумацията на сушена или сготвена коприва като цяло е безопасна, като вероятността от странични ефекти е сравнително малка. Въпреки това трябва да се внимава с пресните листа на растението, тъй като съдържат химикали, като ацетилхолин, хистамин, серотонин, левкотриени и мравчена киселина, които могат да причинят обриви, подуване, копривна треска и сърбеж.

Изброените съединения намаляват при обработка на листата, което означава, че консумацията на ястия, съдържащи растението, не крие риск от дразнене в устата или стомаха. В редки случаи копривата може да причини тежка алергична реакция, която е възможно дори да бъде животозастрашаваща.

Бременните жени трябва да избягват консумацията на растението, тъй като може да предизвика маточни контракции и да повиши риска от спонтанен аборт.

Копривата е препоръчително да се избягва и от хората, които приемат лекарства за кръвно налягане и диабет, медикаменти за разреждане на кръвта и диуретици, тъй като може да взаимодейства с тях. Например потенциалният диуретичен ефект на растението може да засили въздействието на диуретиците и да повиши риска от дехидратация.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *