НовиниСъбития и инициативи

Споделени вълнения на Росица Джамбазова след големия благотворителен базар „С обич и добро сърце“ в град Гоце Делчев

Денят не си личи по заранта. Поне вчера бе така. Осъмнахме затиснати от гъста мъгла, а малко по-късно ни заля такава положителна енергия от толкова много хора: от съвсем малки дечица до възрастни хора. Точно така си беше „С обич и добро сърце“ на големия благотворителен базар на „Хроника срещу рака“, ПМГ „Яне Сандански“ и НПГ „Димитър Талев“ в помощ на онкоболни жени от регион Гоце Делчев и ученичка от ПМГ „Яне Сандански“.
Базарът ми се стори не голям, а огромен. Едва сварвахме да слагаме етикети с цените на кулинарните и артистични изделия, дарени от училища, детски градини, организации, читалища, заведения за хранене, бизнеси, пенсионери от 4-те общини в региона. И вече имащи желаещи да ги купят. Някои изделия се купуваха и оставяха за продажба отново. Минаваха хора и оставяха пари в кутиите за дарения. Ценим всяко дарение. Знаем колко много струва да се отдели за добрата кауза от оскъдната пенсия или малката заплата. И децата, които отделяха от джобните си, за да дадат своя принос. Има толкова много истории на съпричастност за разказване само от един единствен ден. Докосна ме всеки жест: на семейство с увреждания, което видимо само има нужда от помощ да си купува от базара, на много възрастни жени, които изваждаха няколко монети от джоба си, на майки с дечица, ученици, родители и учители, читалищата Изгрев в с. Баничан, Искра в с. Гърмен, Възраждане в с. Копривлен, Зейнеп, дълги години работила за читалището в с. Абланица, Митрополията, Мюфтийството, детските градини в община Гоце Делчев и училищата в Гоце Делчев, училищния фото клуб в с. Мосомище, пясъчните картини, дарени от кмета на община Сатовча, картини дарени от малки и големи художници, и още, и още. Получихме и много нужна подкрепа от приятели от Смилян. Няма как да обхвана всички добри жестове, бяха толкова много.
Изделията приемаха и продаваха неуморни доброволци. Учителката на 8 В клас на II ОУ „Гоце Делчев“ освен изделия ми предаде и тяхната кутия с дарения. И сигурно съм много пристрастна, но съм изумена от изключително успешната бизнес инициатива за добра социална кауза на детската фирма на Йоанна Заранкова от 4 клас на II ОУ „Г. Делчев“, които истински професионално организираха работата си: сами изработиха усилено и продадоха всички свои бижута, класът, учителката и родители ги подкрепиха и събраха за каузата над 600 лв. Поклон и благодарност от сърце на всеки Човек, включил се каузата! Пропусналите събитието още могат да допринесат като си купят календарите на „Хроника срещу рака“ за 2023 година с красивите фотоси от Гоце Делчев и региона на Кръстю Шилев.