UncategorizedНовини

Започва национална скринингова програма за рак на дебелото черво, която е напълно безплатна

От днес започва национална скринингова програма за рак на дебелото черво, която ще спаси животи. Програмата е напълно БЕЗПЛАТНА за всички желаещи на възраст между 50 и 74 години. Провежда се с фекален тест за скрито (окултно) кървене. Комплектът за изследване се взема безплатно и се носи в една от над 300 участващи лаборатории в страната. Буквално във всеки град има лаборатория, в която може да се занесете теста. Ако резултатът е положителен, трябва да се проведе колоноскопия. Ако е отрицателен, тестът трябва да се повтори след година.
Организатор на програмата е фондация „Лъчезар Цоцорков“. През 2022 г. тя сходен пилотен проект, само в София, където се направиха над 6 хиляди безплатни скринингови теста. Част от пациентите с положителни резултати дойдоха в нашата клиника за колоноскопия.
Сега прогрмата е много по-мащабна и включва цялата страна. За повече информация може да се обадите на номер 0800 202 80 или да посетите сайта на фондацията.
Специално обръщение към общопрактикуващите лекари – моля да се свържете с фондация „Лъчезар Цоцорков“ и да вземете безплатни комплекти за тестове. Раздавайте ги на вашите пациенти от таргетната група и насочвайте положителните резултати към гастроентеролог. Това гарантирано ще спаси животи и ще спести средства на системата.
Призовавам всеки човек над 50-годишна възраст да участва в скрининга. Сега е лесно и безплатно, благодарение на фондация „Лъчезар Цоцорков“. Не чакайте да се появяват оплаквания, тогава може да е късно. Скрининг означава изследване при хора без симптоми за предотвратяване на рак. Това може да спаси живота ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *