Новини

Устната хигиена и рак на дебелото черво

[:bg]

Една информация, предоставена ни от д-р Ставрос Стилиaнидис,

която може да Ви бъде полезна

Лошата устна хигиена е един от факторите, които благоприятстват възникването на рак на дебелото черво. Медици от САЩ и Израел доказали, че фузобактериите, които живеят в устата, могат да провокират развитието на този злокачествен тумор, съобщава „Нюз медикъл“. Тяхното проучване е публикувано в домакин на списанието Cell Host & Microbe. Според авторите това е първата научна публикация, която доказва връзка между бактериите в устата и развитието на тумори. Досега се акцентираше предимно върху връзката с начина на хранене и гените.

Микробите достигат до тъканите на дебелото черво чрез кръвта. Учените открили, че фузобактериите се закрепват към туморни клетки в дебелото черво. Там се размножават, като по този начин ускоряват развитието на болестта.

Фузобактериите предпочитат туморните клетки като домакини, защото протеинът Fap2, разположен по повърхността на микробите, разпознава въглехидрата Gal-GalNAc по раковите клетки. Учените потвърдили изводите си с експерименти върху мишки и анализ на тъкани от хора с рак на дебелото черво.

Онкологичното заболяване е едно от най-разпространените. Според учените създаването на лекарства, които блокират Fap2 или Gal-GalNAc, ще намали отрицателното въздействие на фузобактериите върху рака на дебелото черво. Фузобактериите обитават горните дихателни пътища на човека, където влизат в състава на нормалната микрофлора. Понякога обаче те се размножават прекомерно и това се случва, когато човек се разболее от ангина или херпесен стоматит, или по някаква друга причина имунната защита спадне значимо.[:]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *