НовиниСъбития и инициативи

Благовещение е – празник на доброто! Заповядайте в парка на Гоце Делчев

[:bg]

Днес от 10:30 в парка на град Гоце Делчев, сдружение “Хроника срещу рака” Ви кани на символичен ритуал, свързан с любовта към живота. 

Бернардо Строци – Благовещение

Благовещение е! Празникът напомня за благата вест, с която Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син – Спасителя на света.

Ние, българите свързваме деня с настъпващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според народните поверия на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от юдейските земи, те съобщават благата вест за възраждането на природата. Зимата си отива и настъпва пролетта. По този повод хората почистват и изгарят сметта с вярата, че всичко лошо ще изгори в очакване на добри вести. На този ден се яде риба, обредна питка и каша от прясна коприва. Вярва се, че ако вали на Благовещение, годината ще бъде плодородна. В този ден не се ръкоделства, за да не се срещат змии през лятото. Не се спи до късно, за да не се разболява човек или да не изпусне късмета си. Който съзре за пръв път на Благовец щъркел в полет, ще е щастлив.

[:]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *